Jesteś tutaj: FIRMA  »  Blog   »  Rodzaje folii do sianokiszonki

Rodzaje folii do sianokiszonki

Wszyscy rolnicy, którzy posiadają doświadczenie w hodowli bydła, na pewno są świadomi korzyści z karmienia sianokiszonką. Zwykłe siano potrzebuje bardziej wymagających warunków przechowywania, które uzyskuje się np. w budynku z odpowiednią wentylacją i niskim poziomem wilgotności. Czasem trudno je zapewnić, w szczególności w gospodarstwach nieposiadających odpowiedniej infrastruktury. Dlatego zdecydowanie korzystniejsze rozwiązanie stanowi sianokiszonka. Jest ona także lepiej strawna dla przeżuwaczy, które karmione tego rodzaju pokarmem rosną szybciej i utrzymują dobry stan zdrowia. Jednak aby poprawnie przechowywać sianokiszonkę, należy wiedzieć, jaką folię w tym celu stosować.


Metoda przechowywania a rodzaj folii

Wybór folii do przeprowadzania fermentacji siana ściśle zależy od zastosowanej formy przygotowania sianokiszonki. Można produkować ją bowiem na dwa sposoby – w pryzmach/silosach lub w belach (balotach). Pierwsze rozwiązanie ma sporo zalet. Przede wszystkim można otrzymać sianokiszonkę o dość jednolitych właściwościach odżywczych. Jest to często stosowana metoda w większych gospodarstwach, w szczególności zalecana do pokosów ze zróżnicowaną roślinnością. Co więcej, to dość ekonomiczne rozwiązanie ze względu na ilość zużytej folii kiszonkarskiej – wystarczy szczelnie przykryć pryzmę bądź silos od góry.

Folie przeznaczone na pryzmy

Specjalistyczna folia do sianokiszonki powinna być odpowiednio odseparowana i odbijać światło słoneczne, aby nie powodować przegrzania się kiszonki. Równocześnie taki materiał powinien być dostatecznie elastyczny, ponieważ wtedy umożliwi szczelne zabezpieczenie kiszonki. Należy również pamiętać, że decydując się na taką formę przechowywania, należy wyposażyć się w worki obciążeniowe, które będą stale dociskać folię. Aby zapewnić odgazowanie kiszonki, a także zablokować dostęp dla wilgoci i powietrza z zewnątrz, bezpośrednio na zmagazynowaną roślinność należy położyć tzw. folię podkładową a dopiero wtedy właściwą folię kiszonkarską. W ten sposób jest się w stanie zapewnić warunki niezbędne do przeprowadzenia procesu fermentacji. Jako ostatnią warstwę koniecznie trzeba zastosować siatkę przeznaczoną do ochrony pryzmy, a dokładniej powierzchni folii. Ma to na celu zapobieganie jej perforacji powstałych w wyniku aktywności ptactwa czy drobnych zwierząt, a także w następstwie niekorzystnych zjawisk atmosferycznych takich jak grad bądź silny wiatr. Folie do pryzm i silosów kiszonkarskich mogą być stosunkowo niewielkie, np. 6 × 25 m, bądź naprawdę duże, przeznaczone dla większych gospodarstw rolnych. Największe folie do pryzm mogą sięgać 18 m szerokości oraz 400 m długości!

sianokiszonka w balotach owiniętych zieloną folią sianokiszonka w pryzmie pod folią

Sianokiszonka z ofoliowanej beli

Wspominaliśmy o dwóch metodach produkcji sianokiszonki – tą drugą dostępną opcją, która również posiada sporo zalet, jest zawijanie w folię siana uformowanego uprzednio w baloty. Jest to szczególnie polecana metoda dla małych oraz średnich gospodarstw. Owijanie pojedynczych beli pozwala na zmniejszenie ryzyka zepsucia się dużych partii sianokiszonki, co może mieć miejsce w przypadku pryzm. Folia nałożona precyzyjnie przez maszynę zwaną owijarką jest w stanie całkowicie zablokować dostęp powietrza z zewnątrz, a jak wiadomo, fermentacja powinna odbywać się w warunkach beztlenowych. Co więcej, postawienie na tę metodę nie wymaga od nas aż tak bacznej obserwacji pogody, tak jak ma to miejsce podczas przygotowywania pryzm z sianokiszonką.

Folia do owijarki powinna cechować się wysoką rozciągliwością, bowiem dzięki takiej właściwości jesteśmy w stanie szczelnie zabezpieczyć siano i zapewnić mu odpowiednie warunki do fermentowania. Standardowo wyróżnić można folię do sianokiszonki 500 mm oraz 750 mm szerokości. Odpowiedni rozmiar wybiera się na podstawie parametrów balotów, jak i owijarki. Najważniejsze jest, aby każda kolejna warstwa nakładała się w ok. 50% na poprzednią. Dzięki temu można zapewnić odpowiedni stopień szczelności. Folie tego rodzaju doskonale zabezpieczają przed zewnętrzną wilgocią, co jest trudniejsze do osiągnięcia w pryzmach czy silosach. Jednakże każdy rolnik musi wybrać tę metodę, która okaże się dla niego korzystniejsza w konkretnych okolicznościach.

Kolory folii i jej właściwości

Aby w balocie poprawnie zachodził proces fermentacji siana, niezbędne jest zapewnienie odpowiednich warunków. Oprócz braku dostępu powietrza równie istotna jest właściwa temperatura. Jednakże jak zapewnić w miarę stabilne warunki termiczne w przypadku wykonywania pokosów w różnych terminach? W sytuacji, kiedy wykonujemy pierwszy pokos pod koniec maja, a ostatni w połowie września, spore różnice temperatury powietrza i nasłonecznienia powodują, że stosowanie takiej samej folii może dać odmienne efekty w kiszeniu siana. Aby móc zapewnić równomierny proces kiszenia oraz dodatkowo rozróżnić poszczególne bele, stosuje się odmienne kolory folii. I tak dla I oraz II pokosu stosuje się folię zieloną bądź białą, a dla III czarną.

Jak wiadomo, zależnie od koloru inaczej następuje pochłanianie światła słonecznego. Folie w kolorze białym bądź zielonym powinny zatem być stosowane w najcieplejszym okresie składowania, czarne natomiast już w późniejszym terminie. Uwzględniając odpowiednie kolory, otrzyma się sianokiszonkę o podobnych parametrach odżywczych oraz o zbliżonym stopniu sfermentowania, niezależnie od terminu zebrania surowca.

Sianokiszonka to podstawa diety zarówno bydła mlecznego, jak i mięsnego, dlatego też każdy rolnik hodujący te zwierzęta powinien zwrócić szczególną uwagę na wysoką jakość tego pokarmu. Zdecydowanie się na profesjonalną folię do sianokiszonki oraz właściwe jej stosowanie pozwala na prawidłowe fermentowanie siana, a także zapobiega stratom z powodu przegrzania czy pojawienia się pleśni.

© 2025 Center Plast Sp. z o.o. Projekt i wykonanie: iNet+
Ustawienia plików cookies
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.

Pliki cookie niezbędne pomagają w korzystaniu z witryny, umożliwiając podstawowe funkcje, takie jak nawigacja po stronie i dostęp do bezpiecznych obszarów witryny. Witryna nie może poprawnie funkcjonować bez tych plików cookie.

Pliki cookie preferencji umożliwiają witrynie zapamiętanie informacji zmieniających sposób zachowania się lub wygląd witryny, takich jak preferowany język lub region, w którym się znajdujesz.

Pliki cookie statystyczne pomagają właścicielom witryn zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję z witrynami, zbierając i raportując informacje anonimowo.

Pliki cookie marketingowe są używane do śledzenia odwiedzających na różnych witrynach. Ich celem jest wyświetlanie reklam, które są relevantne i angażujące dla indywidualnego użytkownika, co sprawia, że są bardziej wartościowe dla wydawców i reklamodawców zewnętrznych.